Vinkkejä talviretkeilyyn

IMG_20221127_143425_774

Kuten jo Instagramissa kertoilin, aika moni on kysellyt minun varusteistani koskien kylmemmän ilman retkeilyä. Olen ehkä kumminkin enemmän talviretkeilijä vs kesäretkeilijä. Talvella jotenkin selvitymisvaistot pääsevät enemmän pintaan ja ”pitää nähdä vaivaa sen eteen, että pysyy hengissä” 😀

Mielestäni suurin ja tärkein ”varuste” talviseen retkeilyyn on rehellinen kuoripottujärki. Pitää ymmärtää omat rajat, varusteiden taso ja se mihin sillä hetkellä, sen hetken varusteilla, keliolosuhteilla, itse kykenee turvallisesti. Pakkanen ja kylmä ilma kun ei ole leikin asia.

Varusteita ja vinkkejä talviseen retkeilyyn löytyy niin paljon kun vain jaksaa googlettaa, mutta mielestäni muutama pikku juttu auttaa tekemään talvisesta retkestä miellyttävämmän. Nämä perustuvat puhtaasti omaan kokemukseeni ja jokainen tekee toki tyylillään ja tavallaan.

Listaan alle muutaman oman vinkkini.

 • Hyvät ja lämpimät vaatteet. Kaiken Aa ja Oo. Kovin ohkasilla vaatteilla ei kannata lähteä retkeilemään. Vaeltaessa kerroksia vähemmän ja aina tauolle mentäessä tai leiriytyessä kerroksia lisää ja lämpöä kroppaan.
 • Vaihtosukat, ehdoton! Joskus vaeltaessa tulee lämmin ja jopa jalat voivat hikoontua, joten kuivat sukat todella tärkeät. Kuivat jalat = lämpimät jalat
 • Pidä pää ja niska lämpimänä: Hyvä hengittävä pipo ja kaulaliina / tuubihuivi. Tämä lienee ihan turha listalla, mutta erittäin tärkeä asia.
 • Juotavaa aina matkassa. Mielellään lämmintä, niin kroppa ei käytä energiaa nesteen lämmittämiseen. Kahvipannu ja pöönit jos mahdollisuus kahvin keittoon. 😀 Termariin mehua, kahvia, teetä, you name it! Vesipullo, myös talvella.

Näillä vinkeillä ja kuoripottujärjellä pärjää taatusti mukavan päiväretken.

Entäs sitten se mahdollinen yöpyminen?

Tämä se onkin sellainen viidakko, että oksat pois. 😀

Itse nukun talvella mieluiten laavuilla.

Yllä mainittujen asioiden lisäksi itse suosin seuraavaa;

Ei retkeä, päiväretkeä, laavuyötä ilman tätä. SOS- huopa on valmistettu muovifoliosta ja se heijastaa 95% ruumiinlämmöstä takaisin päin. Tämä huopa on sen verran hyvän kokoinen, että se menee jopa teltan pohjalla alimmaisena kerroksena. HOX! HUOM! Tämä tuote on valmistettu vahvemmasta materiaalista, joten se on kestävä. Ei siis voida verrata ”kertakäyttöisiin” vastaaviin pelastuspeitteisiin. Veden ja tuulen pitävä.

Itse käytän SOS- huopaa aina laavun pohjalla. Alaspäin katoava lämpö, lienee se talviretkeilyn suurin ”ongelma”. Tällä tavoin lukitsen melkein jokaisen prosentin katoavasta lämmöstä itseni ja SOS- huovan väliin. Tämä tuote on myös ihan siltä varalta matkassa, jos sattuu käymään höpsis ja kastelen itseni. Putoan vaikka ojaan. Vaatteet pois, Huopa päälle ja selviytymisen mahdollisuus kasvaa suuresti. Avun soitto ja kiiruusti turvaan.

 • Makuualusta.

Itselläni ei ole (vielä) kunnollista talvimallin makuualustaa. Korvaan tämän puutteen myöhemmin kerrottavalla tavalla. 🙂 Hyvästä talvimallin makuualustasta saa valitettavasti maksaa melkoisen pennin, mutta on jokaisen euron väärti. Mitä suurempi R- arvo makuualustassa ilmoitetaan, tätä enemmän se eristää kylmää. Edelleen se suurin ongelma on kropasta alaspäin katoava lämpö. Tämähän johtuu luonnollisesti siitä, että makuupusiin eristys- /lämpökyky perustuu ilman ja eristemateriaalin yhteisvaikutukseen. Kun makuupusiissa makoillaan, katoaa ilma kropan alla olevasta osasta ja näin ollen suuri osa eristyskyvystä katoaa samalla. Itse käytän ilmatäytteisiä makuualustoja. Omassa Retki Pro Lite- ilmatäytteisessä alustassani R- arvo on 2, joten se ei sellaisenaan ihan sovellu talviseen käyttöön. Mutta menee pieneen tilaan ja on kevyt kantaa mukana. 🙂

 • Lampaantalja.

Toinen tuote mitä ilman en retkelle talviaikaan lähde. 😀 Pehmoinen, lämmin, ihana. Ainoa pieni miinus, että painaa ”jonkin verran”, mutta tällä hetkellä minulle välttämätön. Koska en omista talvimallin makuualustaa, korvaan tämän puutteen lampaan taljalla. Asettelen taljan nukkumaan mennessä makuualustan ja makuupussin väliin. Yksi eristävä kerros lisää selän ja lonkan alle. Sinnehän se kylmä aina ekana iskee, Lampaantalja on niin mukava makuupusiin alla, että ilman en pärjäis. 🙂 Okei, kaikilla ei varmasti ole kotona lampaantaljaa, eikä varmaa väyliä sellaista hommatakaan, silloin kannattaa satsata kunnon lämpöiseen makuualustaan.

 • Makuupussi

Toinen asia, jonka googlettaminen on loputon suo. Pidetään homma simppelinä; itse käytän leudoissa olosuhteissa Retki Olos– untuvamakuupussia, pikkasenkaan kylmemmille olosuhteille Retki Army- talvimallin pussi. Nämä tuotteet on ollut kovassa käytössä ja olenkin nämä erittäin hyväksi todennut. Tärkeintä makuupussin valinnassa on edelleen pussin soveltuvuus esimerkiksi talviretkeilyyn. Käyttäjäkohtaiset kokemukset ja puskaradio lienevät ne parhaat kainot saada rehellinen palaute tuotteista. Itse suosin yllämainittuja tuotteita.

Mitäs muita vinkkejä?!

 • Aina kuvilla sukilla makuupussiin. Kuivat jalat = lämpimät jalat. 🙂 Märkien / kosteiden sukkien mukana tuleva kosteus jää asumaan makuupussiin, joten voidaan kuvitella mitä se yön aikana tekee. Tullee kylymä!
 • Ei liikaa vaatetta makuupussiin. Tämä lienee jokaisen omassa harkinnassa, mutta ihan hirveitä toppavaatteita ei kannata makuupussiin päälleen ujuttaa. Mikäli makuupussissa tulee oikeasti hiki, on peli menetetty ja kylmä tulee taatusti. Tämän oppii varmaan parhaiten kokemuksen ja erehdyksen kautta. Itse suosin kerrastoa ja villasukkia makuupussissa. Luota makuupussiin. 🙂 Pipo päähn ja niska suojaan.
 • Aamulla herätessä aina lämmintä päälle. Lämpimästä makuupussista noustessa ulkoilma on vietävän kylmää!!! Joten kerroksia päälle, liikettä kroppaan ja veri kiertämään ja äkkiä tulet aamukahvia varten! 🙂
 • Tee illalla aamuksi syttöpuut valmiiksi. Nopeat tulet, nopeat kahvit, nopea lämpö. Pienikin tuli antaa mukavasti lämpöä.
 • Suojaa muut tavarasi säältä. Jos esimerkiksi yön aikana sataa lunta, laita saappaan varret laavun alle tai nosta kengät suojaan. Been there, done that. Oli meinaan melko haastavaa sulattaa lumet kengistä ja kuivattaa ne ennenkuin sai kengät jalkaan. 🙂 Myös muut aamulla puettavat vaatteet on mukavammat päällä kuivana.

Tässä muutama minun vinkkini koskien tätä aihetta. Lisää varmasti tulee mieleen heti kun tämän julkaisen, mutta kirjoitetaan niistä vaikka ihan oma lukunsa sitten myöhemmin.

Mielestäni kun nämä asiat on kunnossa ja kokee olonsa turvalliseksi, voi lähteä kokeilemaan talviyötä. Mutta turvallisesti ja kuoripottujärki mukana. 🙂

Rohkaisenkin teitä haastamaan itseänne talviretkeilyn saloihin, mutta turvallisesti ja omaa harkintakykyä käyttäen. Lähilaavut ovat oiva tapa kokeilla omia rajoja ja testata varusteita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *