Telttaretkellä, Huhja, Joonaala, Huhmari

IMG_20210813_190912_883

13.8.2021. Perjantai.

Oon jonkin aikaa mietiskellyt kulkevani Ylivieskan liikuntakeskuksesta lähtevää luontopolkua Joonaalan kautta aina Huhmarkallioille saakka. Yöpyminen kenties Joonaalassa. Riippumatto? Teltta?

Lähdin rehelliselle telttaretkelle.

Mulla on ollut lähinnä kotitestissä Retken Pro5000 kahden hengen teltta. Ollaan nukuttu sillä omalla pihalla ja testattu. Oon miettinyt sellaista retkeä, jossa teltta oikeasti pääsisi oikeuksiinsa. Tämä se nyt on.

Katselin kartasta polkua ja päätin oikaista alkumatkasta sen verran, että jätin liikuntapuiston luontopolun toiseen kertaan. Asutus alueella on laajentunut sen verran, että alkutaipale olisi ollut kenties varsin tylsä. Ajelin auton Huhjantien varteen ja jatkoin siitä patikointia kohti Joonaalaa.

Matkaa Huhjasta Joonalaan kertyi aikalailla 6 km. Ilma oli lämmin, jopa helteinen ja polku loistavassa kunnossa. Jopa ruoho oli niitetty. 😀 Matka eteni mukavasti, mutta jotenkin tuollainen selkeä leveä tasainen polku ei ole koskaan minua houkuttanut. Toki ymmärrän sen, että kyseessä lienee koko Ylivieskan vilkkain latuosuus Liikuntakeskus – Joonaala – Liikuntakeskus, joten latupohjan on oltava kunnossa. Alkutaipaleella saatiin ukkosen jyrinää siniseltä taivaalta, sekä iljettävät ystävämme Hirvikärpäset olivat saapuneet seuralaiseksi matkallemme.

Matkan aikana pysähdyin Kivinevan laavulle kahville. Laavu oli ihan mukava pysäkki, mutta valitettavan sotkuisessa kunnossa. Siivoilin paikkoja pikkasen ja jatkoin matkaa kohti Joonaalaa. Tarkemmin Joonaalan lampea.

Joonaalaan saavuin vajaat pari tuntia lähdöstä. Keli oli tosi tukala ja hirvikärpäsistä johtuen piti olla pitkät vaatteet päällä. Miehestä oli vähän puhti pois. Joonaalassa on iso kota, joka toimi retkelläni muonituspisteenä. Metsäpalovaroitukset eivät olleet voimassa ja kodassa muutenkin turvallista tehdä tulet veden keittämistä varten. Olin varannut evääksi ihan perus kuivamurkinaa ja tottakai makkaraa. Ja kahvia.

Perille päästyäni lähdinkin aika nopsaan etsimään lammen rannalta teltalle sopivaa paikkaa. En ole koskaan lammen rannalla käynyt, joten oli pieni yllätys millainen ranta siellä odotti. Aivan lammen reuna oli todella märkää ”vesisängyn pohjaa” ja sen jäkeen pelkkää varvikkoa. Kävelin lampea ympäri etsien paikkaa, jolloin kuulin vähän matkan päästä kysymyksen ”Mikäs miehellä hukassa?” Paikallinen isäntä oli retkeillyt alueella jo vuosia ja Joonaala kuuluikin hänen melkein jokaviikkoiseen lenkkipolkuunsa. Isäntä esitteli heidän telttapaikkansa, joka oli yllätys. Varvikko. Pakkohan se oli isännän sanaan luottaa, teltta esille ja kasaaminen keskelle varvikkoa.

Tuossa Retken PRO 5000 teltassa on sellainen hieno ominaisuus, että sen voi kasata melkeinpä mihin vain. Erillinen aluskangas suojaa teltan pohjaa ja pitää alakautta tulevan kosteuden pois. Teltan voi kasata ilman maakiiloja, jolloin teltan sisälle tuleva paino pitää teltan ojennuksessa. Kasasin teltan tosissaan varvikkoon, jolloin teltan pohja oli ilmassa asennusvaiheessa, mutta painoa (rinkka jne) teltan sisään ja nukkumaan mennessä pohja olikin jo mukavan tasainen ja tallautunut. Retkipatja, makuupussi, tyyny, vähän salmiakkia ja unta kuulaan.

Aamulla herätessäni, oli aamukaste aivan valtava. Teltan päälykangas oli molemmin puolin läpimärkä, mutta teltan rakenne estää sen, että kondensiovesi ei tule teltan sisälle. Telttakankaan hyttysverkko on irti päälykankaasta, jolloin kondensiovesi valuu teltan kangasta pitkin maahan. Tavarat olivat teltan sisällä kuivat.

Aamupalaksi kahvia ja puuroa, leirin purku, tavarat rinkkaan ja menoksi. Aamu valkeni aurinkoisena ja aamukaste alkoi haihtua auringon noustessa. Edes pieni tuulen vire ei tuntunut helpottavan oloa. Lähdin matkaan T- paita päällä, mutta eipä aikaakaan kun hirvikärpäset äkkäsivät minut ja eikun pitkää päälle. Olo oli kuin pahasessa saunassa ja vettäkin oli mukana rajoitettu määrä.

Matkalla Huhmariin alkoi maisema Joonaalan jälkeen hieman muuttua, minulle mukavampaan suuntaan. Polku hieman kapeni ja maisema muuttui kallioisempaan suuntaan. Tykkään mielettömästi kallioisesta metsästä, joten maisema miellytti itseäni todella paljon. Matka eteni mukavasti ja metsän äänet, rapinat ja lintujen touhut pitivät mielen kirkkaana. Pidin ensimmäisen tauon Rämekummun laavulla, joka oli 6 km Joonaalasta Huhmariin päin. Aamukahvin loput termarista naamaan, vesitankkaus ja matka jatkui. Laavu oli ihan mukavassa kunnossa ja soppeli taukopaikka.

Huhmariin saapuessani oli miehestä jo aikalailla mehut pois. Lämmin keli teki hieman tepposia, mutta hengissä selvittiin. Sain Huhmarista kyydin takaisin autolleni keskustan tuntumaan. Matkalla autolle, mietin tätäkin pientä retkeä.

Telttamajoitus oli täydellinen valinta tähän retkeen. Teltan käytettävyys, koko, paino, kaikki osui kohdalleen. Nukuin yöni varmaan parhaiten, mitä ikinä olen metsässä nukkunut. Ainoastaan lähistöllä olevien tuulimyllyjen kohina piti yöllä hetken hereillä, kun muu metsä hiljeni. Mitenkään asiaan kantaa ottamatta..

Mikäli etsit kevyttä, käytännöllistä, helppoa telttaa syksyn reissuihisi, suosittelen tutustumaan Retken PRO 5000- telttaan. Itselleni tämä tulee syrjäyttämään monella reissulla muut yöpymisvaihtoehdot.

Kuvasin matkalta vlogin ja se löytyypi YouTuben puolelta. Linkki videoon löytyy tästä alta. Ota kanava seurantaan, nimittäin seuraava pieni retki, eli erähetki, alkaa olemaan jo nurkan takana. Siitä lisää pikkasen myöhemmin.

https://youtu.be/s7MALi-NS1U

2 vastausta artikkeliin “Telttaretkellä, Huhja, Joonaala, Huhmari

  1. PuuPekka Vastaus

    Tervehdys. Mukavat sivut ja hyvää retkikerrontaa. Minulla on etsinnässä tällä hetkellä Keski-Pohjanmaan suuret kuuset ja samalla poikkesin tänne Ryökönkankaan kautta.

    • Tomi Visuri Artikkelin kirjoittajaVastaus

      Kiitos, mukava saada hyvää palautetta. Onhan projektini vielä alkutekijöissään ja kehitystä tapahtuu koko ajan. 🙂 Mää oon aivan haltioissani tuosta Ryökönkankaasta. On uniikki paikka meidän alueella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *