Mustolan Pirtti, Löytynperä Ylivieska

IMG_20210624_192759_607

Juhannus 2021.

Tai tarkemmin juhannusaaton aatto. Torstai.

Lopetin työviikon, mieli ja ruumis kaipasi hetken hengähdystä. Rinkka valmiiksi ja matkaan.

Olin saanut jo aiemmin Löytyn Kyläyhdistykseltä luvan vierailla kameroiden kanssa heidän ylläpitämällään Mustolan Pirtillä. Tämä reissu oli siirtynyt erinäköisistä syistä jo muutaman kerran, joten nyt jos koskaan matkaan. Pakkasin matkaan mukaan varalta riippumaton ja tarpin, enhän tiennyt mitä tulevalta odottaa yöpymisen suhteen.

Löytyn Koulu

Minulle annettin vinkki, että Löytyn Koulun pihalta lähtee polku, joka johtaa Törmäjärven kautta kohteeseen. Selailin muitakin vaihtoehtoisia reittejä, mutta tämä vaikutti parhaalta. Muutaman kilometrin vaellus kohteeseen tekisi varmasti hyvää mielelle ja kropalle.

Ajelin automobiilin koulun pihaan, kapsäkki selkään ja menoksi. En päässyt vielä koulun pihasta pois kun jo ensimmäinen paikallinen vanhempi naishenkilö oli kiinnostunut touhuistani. Pikainen referaatti, hyvät juhannukset toivottelut puolin ja toisin ja polulle.

Koulun pihasta lähtevä polku on nimeltään Korpipolku. Tämä polku oli aika selkeästi nähtävissä ja merkitty, pientä osaa lukuunottamatta, joka oli heinittynyt jonkin verran. Tämä ei menoa haitannut, olin varautunut pitkillä lahkeilla sääskien ja paarmojen varalta. Punkkeja saatoi olla sata ja kuus, mutta nämä ei meidän menoa haitannut.

Korpipolku muttui koko ajan pikkasen suuremmaksi ja helpommaksi kulkea. Loivat pitkät nousut olivat mukavaa vaihtelua tasamaan tallaajalle. Hieman kivikkoinen polku teki hyvää nilkoille, jotka ovat tottuneet liian hyvälle toimistotyössä 🙂

Matkan varrella ohitettiin Törmäjärvi, Partiomaja ja suunattiin polulle kohti Mustolaa.

Mustolaan päästyäni oli lämpötila kohonnut lähemmäs 25 astetta ja perinteisiesti mustiin vaatteisiin pukeutunut vaeltaja oli helpottunut. Paikka oli mieletön. Keskellä metsää mieletön pirtti, ruoan teko mahdolisuudet ja järvi. Oi se järvi. Kaunis metsälampi, jossa uiminenkin onnistuu.

Kahvin keiton päälle hetken tutustuminen paikkaan, rauhoittuminen ja illallisen suunnittelu. Olin saanut eräältä tuttavaltani hirven paistikäristyksen ja pakkasin tämän mukaan. Sipuli, liha, pippuri ja suola. Yksinkertainen on kaunista. Ja hyvää!

Illallismateriaalit.

Illallinen oli varmaakin parasta, mitä itse olen koskaan nuotiolla valmistanut. Täydellinen päätös täydelliselle illalle.

Alkoi kiperä aprikointi ja paini pirtissä yöpymisen ja riippumaton välillä. Voiton vei kova katto ja pirtti. Heitin makuualustan laverille, makuupussi peitoksi ja unta naamariin.

Nukuin kuin tukki.

Aamu valkeni ihanan aurinkoisena. Linnut lauloi ja lämpöä oli klo 7 aikaan jo varmaan 20 astetta. Kävin pienellä aamukävelyllä järvellä. Sääsket ja paarmat olivat myös jo heränneet ja shortsit alkoi tuntumaan himan epämukavilta. 🙂 Takaisin leiriin, pitkä lahkeet jalkaan ja aamupalan suunnitteluun. Notskikahvit ja puuro. Muuta ei aamusta tarvi.

Aamupalan jälkeen tavarat kasaan, rinkka valmiiksi, pirtin siivous ja valmistautuminen kotimatkaan. Lämpöä alkoi löytymään jo aika mukavasti, onneksi olin varautunut usealla vesipullolla. Muutoin kotimatkasta voisi tulla tuskainen.

Vaellus takaisin autolle oli rento, mukava ja olin vapautuneen oloinen.

Tärkein anti, mitä tältä reissulta lähdin hakemaan oli juuri tämä, Henkistä valuuttaa pankkiin.

Mustola oli kaikin puolin mieletön paikka. Uskon, että aika harva loppupeleissä tietää millainen paikka Mustola oikeasti on. Mikäli haluat oikeasti rauhaa, puhdasta kaunista luontoa, usko pois; Mustolan Pirtti on kaikkea tätä. Minä menen tänne toistekin.

Saataa siellä vierailijalle olla pieni yllätyskin. 🙂

Mustolan Järvi

Kuvasin kohteessa videon Youtube kanavalleni. Linkki löytyy alta. Ota kanava seurantaa, katsotaan missä seuraavaksi vieraillaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *