Ryökönkankaan Luonnonsuojelualue, Alavieska

IMG_20210518_205218

Tiesitkö, Alavieskasta löytyy luonnonsuojelualue. Kyllä. Ryökönkangas.

Ryökönkangasta on alettu suojelemaan vuonna 1994. Jo vuonna 1978 Antero Kodis niminen henkilö teki esityksen Alavieskan kunnan kulttuurilatakunnalle alueen suojelusta ja luontopolusta. Luontopolku avattiin vuonna 1979 ja vuonna 1994 aluetta alettiin suojelemaan.

Ryökönkankaalla on vanhaa aarniometsää ja paikkana tämä on todella vaikuttava. Lukuisat suuret havupuut, vanhat kaatuneet ja sammaloituneet rungot, kaikki kertovat alueen historiasta. Hienoa että alueen on annettu asettua aloilleen ja elää omaa elämäänsä linnun laulujen säestyksellä.

Luontopolun varrelle on pystytetty lukuisia kylttejä, joista saa mukavaa uutta metsätietoutta, tietoa alueen historiasta ja niin edelleen. Ryökönkankaalla sijaitsee mm. vanha Ruotsin vallan ajan rajapyykki.

Ryökönkangas sijaitsee aivan Alavieskan ja Merijärven rajalla ja luontopolun alkupäähän pääsee autolla. Luontopolulla on mittaa muutama kilometri ja kulkeminen polulla oli todella vaivatonta. Vuosikymmenten varrella tallautunut polku huokui alueen historiaa. Luonnomukaisesti omaa elämäänsä elävä metsä oli todella vaikuttava. Luontopolku on merkitty puihin valkoisilla merkeillä ja polkua seuraten eksymisen todennäköisyys on olematon. Reitti on myös erittäin lapsiystävällinen.

Ainoa harmituksen aihe oli taukopaikalla näkemäni nuotion jäämä. Todennäköisesti tämä on talven jäljiltä, mutta alueella tultaessa kerrottiin kyltissä kissan kokoisilla kirjaimilla avotulen teko kielletty. Toivottavasti jatkossa alueella vierailevat huomioivat tämän kiellon ja kunnioittavat Luonnonsuojelualuettamme. Paikka on uniikki ja olisi katastrofi mikäli Ryökönkangas tuhoutuisi. Muistattehan että jokamiehenoikeudet eivät päde luonnonsuojeluauleilla.

Retki Ryökönkankaalle oli juuri sitä, mitä reissulta lähdin hakemaankin. Pään nollausta, uuden opppimista alueesta ja rauhoittumista. Lintujen iltakonsertti oli mahtava ja kuljin alueella aivan yksin, muita retkeilijöitä ei tälle iltaa näkynyt.

Mikäli hetken rauhoittuminen aarniometsän uumenissa kiinnostaa, suosittelen isosti vierailemaan tällä alueella.

Tässäpä vielä linkki YouTube:n puolelle videoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *